Elma Fidanları

Kırmızı rengi ile ilk olarak dilimize alma ismi ile giren ancak zamanla değişerek elma ismini alan bu değerli meyve pek çok faydası ile doğanın insanlığa en büyük armağanlarından biri olarak gösterilmektedir. Orta Asya’dan tüm dünyaya yayılmıştır ve bugün yapılan kültür çalışmalarının sonucunda dünya genelinde binden fazla türü olduğuna inanılmaktadır. Ülkemizde elma yetiştirilen önemli merkezlerden biri Amasya’dır ve Amasya elması çok meşhurdur.

Vitamin ve mineral yönünden çok zengin olan elma aynı zamanda akciğer kanseri ve prostat kanseri risklerini azalttığı da bilimsel olarak kanıtlanmış ender meyveler arasında yer almaktadır. Bunun en önemli nedeni antioksidanlar yönünden elmanın çok zengin bir içeriğe sahip olması ve bu özelliğinin yanı sıra C vitamini yönünden de pek çok meyveye oranla daha zengin olmasıdır.

2013 yılında yapılan araştırmalar elmanın içerisinde bulunan bir etken maddenin Alzheimer hastalığına karşı son derece iyi bir savaşçı olduğunu göstermektedir. Çok zengin bir lif kaynağıdır ve bu nedenle hem tokluk hissini arttırmakta hem de bağırsakların çalışmasını sağlayarak kilo vermeye yardımcı olmaktadır.

Elma ağacı genelde aşı ile üretilir ancak bazı elma çeşitlerinde kök sürgünü ile de üretim yapılabilmektedir. Tohumdan yetiştirilen yabani elmalar anaç olarak kullanılır. Anacın çeşidi aynı zamanda ağacın meyve verme yaşını da belirler. Anaçlarda elma edilme yaşını olumsuz olarak etkileyen en önemli faktör anacın normal elma çekirdeğinden elde edilmesidir. Normal elma çekirdeğinden elde edilen meyveler yaklaşık olarak 5-6 yaş aralığında meyve vermeye başlamaktadır. Olumlu etkilerinden yararlanmak adına kabuklu olarak tüketilmesi önerilmektedir.

Satın aldığınız elma fidanını dikerken dikkat etmeniz gereken önemli konulardan biri de doğru toprak seçimini gerçekleştirmektir. Toprak ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Elmanın en sevdiği toprak türü suyu hafif süzme özelliğine sahip olan topraklardır. Soğuk, kireçli ve killi topraklar köklerinin gelişimini olumsuz etkiler ve bir süre sonra fidanın ölmesine neden olur. Bu nedenle toprak ihtiyacı doğru şekilde karşılanmalı tüm bakım ihtiyaçları zamanında karşılanarak bitkinin gelişimine olanak sağlanmalıdır.